Mit tehet az UEFA, hogy ne ismétlődjön meg a Szuperliga incidens?

Pénteken összeül az UEFA Végrehajtó Bizottsága. A találkozó eredeti célja az lett volna, hogy végleges döntést hozzanak a nyári EB-helyszínekről, azonban a Szuperliga-botrány miatt erről is egyeztetniük kell a résztvevőknek.

A Gazzetta dello Sport értesülései szerint az UEFA terve az, hogy útjára indítanak egy olyan kezdeményezést, amely az eddigieknél jobban az égiszük alá kapcsolja a sorozataikban résztvevő szervezeteket, hogy a Szuperligához hasonló kezdeményezés többé ne valósulhasson meg.

Az UEFA bizonyos feltételek mellett eltekinthet attól, hogy a Szuperliga-projektben érintett klubokat szankcionálja. Korábban szó volt ezen csapatok azonnali kizárásáról a BL-ből, ám ez a négy elődöntős csapat közül hármat is érintett volna, így kivitelezhetetlen elképzelés volt.

Az UEFA radikálisabb tisztségviselői jó ötletnek tartanák, hogy a projekt két főszervezőjét, a Real Madridot és a Juventust két évre zárják ki az UEFA égisze alatt tartott versenysorozatokból, ám valószínűleg ez sem fog megvalósulni.

A mai nappal a svájci szervezet képviselői elkezdenek dolgozni egy olyan keretrendszeren, amellyel “megvédik az európai értékeket”, hogy hasonló magánszerveződés a későbbiekben ne jöhessen létre. Ennek részeként szerződésben biztosítanák a klubok elköteleződését a sorozat iránt, melyet ha megszegnek, horribilis pénzbüntetést kapnak. Ehhez azonban az UEFÁ-nak egyeztetnie kell a FIFÁ-val és az Európai Unióval is.

Nem szabad azonban megfeledkezni az érem másik oldaláról sem. Az UEFÁ-nak meg kell hallgatnia a nagy klubok kéréseit és egy fenntarthatóbb futballmodellt kialakítani. Ahhoz azonban, hogy hosszú távon több pénz tudjanak visszaosztani a kluboknak, szükség van a kiadások szisztematikus csökkentésére és a szervezet adósságállományának felszámolására.

Forrás: mundodeportivo.com
Borítókép: marca.com

Leave a Reply