A Szuperliga számokban: Nagyságrendileg több bevétellel számolhatnak a klubok, mint a BL-ben

Tegyük félre most egy kicsit azt, hogy miként rombolja le a klubfutball hagyományait az új sorozat és összpontosítsunk a számadatokra. Nézzük, hogyan részesülnek a javakból az új versenysorozat résztvevői.

A vasárnap megalakuló Európai Szuperligát az első pillanattól kezdve vad össztűz övezte, azonban nem szabad elfelejteni, miért és hogyan jutottunk el idáig.

A Szuperkupa képviselői és pártfogoltjai előszeretettel hozzák azt a példát, hogy a Bayern München a tavalyi BL-sikeréért összesen durván 130 millió eurót kapott, amin az idei szezontól emeltek a BL-ben, de még így sem ér a nyomába annak, amit egy Szuperliga győzelem jelent majd.

A hírek szerint a Szuperligában már a csoportkörben való győzelmekért is 2,7 milliót kapnának a csapatok, egy lejátszott meccs pedig 900 ezer eurót jelent. A nyolcaddöntőbe jutásért 9,5, a negyeddötőbe jutás további 10,5 millió eurós juttatást von maga után. Az elődöntőért 12 millót, a döntőben való szereplésért pedig 15-öt zsebelhetnek be a csapatok, a végső győztes pedig további 4 milliót kap.

Az eredményalapú díjazás mellett van egy fix jövedelme is a kluboknak, mely hasonló elv alapján kerülne elosztásra, mint a TV-s pénzek a BL-ben. Itt országok szerint osztják fel a díjakat, mely egy 292 millió eurós büdzséből történik. Az, hogy ez miként aránylik egymáshoz, titkos adat, viszont számításba veszik a csapatok bajnoki szereplését és a korábban BL-ben elért sikereiket is.

A New York Times értesülései szerint a klubok már pusztán a részvételért kapnak majd minden évben 350 millió eurót, ami kb. a négyszerese annak, amit a Bayern a győzelemért kapott a BL-ben. Az alapító klubok között összesen 3,5 milliárd eurót osztanak el, amit a kezdeti lojalitásukért egyszeri díjazásként kapnak, célja pedig, hogy ezek a csapatok fel tudjanak készülni a versenysorozatra, továbbá, hogy enyhítse a COVID19-járvány káros gazdasági hatásait.

Forrás: sport.es

Leave a Reply