Így működik majd az Európai Szuperliga a gyakorlatban

Vasárnap éjféllel megalakult az Európai Szuperliga, melynek a Real Madrid jelenleg is regnáló vezetője, Florentino Pérez lett az elnöke. 12 sztárklub szerepel az alapítók között, melyekhez az ígéretek szerint további három csatlakozik majd az indulás pillanatáig.

Ezzel a bejelentéssel az érintett klubok hivatalosan is eltávolodtak az UEFA által menedzselt sorozatoktól, mint a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga. Ezt a szervezet természetesen nem nézte jó szemmel, így a FIFÁ-val karöltve komoly szankciókat lengetett be a résztvevő klubok ellen, ám ezek egyelőre csak fenyegetések.

A közlemény szerint a gyakorlatban így néz majd ki a versenysorozat: A 15 alapító klubhoz selejtezők által csatlakozik majd további 5, így minden évben 20 csapattal indul útjára a sorozat. (A selejtezős helyekre minden évben újra pályáznia kell a csapatoknak)

A Szuperkupa mérkőzései hét közben (hasonlóan a BL-EL lebonyolításhoz) kerülnek majd megrendezésre, így emellett a csapatok részt tudnak venni továbbra is nemzetük bajnokságában.

A sorozat minden év augusztusában indul majd, az induló klubok két 10-es csoportba kerülnek beosztásra, ahol oda-visszavágós rendszerben mérkőznek meg egymással. Mindkét csoportból az első három helyezett automatikusan továbbjut a negyeddöntőbe, a negyedik és ötödik helyezettek pedig playoff-meccseket vívnak a fennmaradó két helyért.

Az egyenes kieséses szakaszban is oda-visszavágós rendszerben meccselnek majd a csapatok. Ennek körülbelül május végére lesz vége, ezután kerül megrendezésre az egy mérkőzéses döntő, amit semleges helyszínen játszanak majd.

A szervezet terve az, hogy a férfi megmérettetést követően egy női tornát is indítsanak majd, ezzel segítve a női labdarúgás térnyerését.

Jelenleg ez a 12 csapat alkotja a Szuperliga induló mezőnyét: Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, AC Milan, Arsenal, Chelsea, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester UnitedTottenham.

Ez az új formátum könnyen az európai klubfutball átrendeződését és az UEFA végét jelentheti hosszútávon, így igencsak izgalmas lesz figyelni, hogyan reagál majd erre hivatalosan a szervezet.

Az új ligát egy nagy befektető szponzorálja a kezdetekben, a résztvevő klubok már a csatlakozásért is jelentős honoráriumot kapnak. Az új liga hosszútávú célja, hogy felszámolja a korrupciót és az igazságtalan, egyenlőtlen pénzelosztást a klubfutballban.

Forrás: marca.com
Borítókép: givemesport.com

Leave a Reply