Káoszból rend? Bartomeu bukásától Laporta beiktatásáig

A tegnapi napon zárult a barcelonai elnökválasztás. Az éjszakán több százezer ember izgalommal követte a híreszteléseket a szavazás eredményéről és sokak elegédetten vonulhattak az ágyukba, ugyanis Joan Laporta elsöprő fölénnyel, az FC Barcelona legfelsőbb feje lett.

A régi-új elnök a megválasztása után a nyilatkozatában megköszönte a sociók részvételét és a belé fektetett bizalmat. Valamit Victor Fontnak és Antoni Freixának a kampányukat.

Előzmények…
Már Josep María Bartomeu megválasztása utáni első években is jelentkeztek apró jelek a sportszakmai tervek hiányáról, valamint a rossz taktikájukról. Habár sikerült megszereznie az első évben Ter Stegent, Luis Suarezt és Ivan Rakitićet, a csapatot szimplán potenciális marketingkeretnek látta és eképp hozta meg a döntéseit.

A barcelonai közösségi média virágozni kezdett, amely hasznos pénzekhez juttatta Bartomeut, de ravaszsággal próbálta “megtölteni” a csapaton belül keletkezett fekete lyukakat, amelyek a rossz döntései miatt keletkeztek. Az egykoron világklasszis Dani Alves elküldését Sergi Roberto, majd Semedo beépítésével próbálta betölteni ezt a kiüresedett pozíciót, sikertelenül.

Neymar eladása után 300 elköltött millió euró után sem sikerült megtalálni az utódját. A csapaton belül évről évre egyre több probléma jelentkezett. Ernesto Valverde kinevezése után a katalán szimpatizánsok nagy százaléka nem szívesen ült le a tévé elé megnézni a hétvégi fordulókat, ugyanis a csapat játéka ötlettelen és unalmas volt. A gólok és a győzelmek ugyan jöttek, de a szép játéknak nyomát sem láthattuk.

Arda Turanra, André Gomesre, Malcomra és Braithwaitere összesen 120 milliót kötlött a klub és a játékosok korán sem váltották ki a hozzájuk fűzött reményeket.

A tetőpontja a történetnek a 2020-as Bayern München elleni 8-2-es vereség után kezdődött. Ugyanis Lionel Messi bejelentette, hogy távozni szeretne a klubtól. Ez nagy port kavart világszerte, főleg azért mert Bartomeu elnök a megállapodásuk ellenére nem engedte el az argentin klublegendát.

Közben kinevete Ronald Koemant Quique Setién helyére, aki hullámzó eredményeket produkált. A sóciók nem kértek az elnökből a továbbiakban és idő előtt leváltották őt egy bizalmatlansági indítványnak köszönhetően.

Az elnökválasztásról…
Hosszas kampány után csupán három jelölt maradt a színen, mint potenciális elnökök, Antoni Frexia, Victor Font és Joan Laporta személyeiben. A találkozókat nagy fölénnyel a korábbi sikerelnök dominálta, és a spanyol lapok szavazásain is ő volt fölényben. A választások eredménye a papírforma szerint alakult. Frexia 8,58%-ot, Font 29,99%-ot, Laporta pedig rendkívül magas, 54,28%-ot ért el.

Az FC Barcelona szimpatizánsok a közösségi médiában fejezték ki együttműködésüket az új elnökkel, illetve a visszajelzések alapján az új sikerkorszak kezdeteként említették ezt a napot.

Borítókép: tribuna.com

Leave a Reply