“A Barca lehet a spanyol Milan, akár a BL-kizárásuk is szóba jöhet!”

Toni Roca egy sportjogi szakértő, aki azt vizsgálta, hogy a Barcelona nehéz gazdasági helyzete hogyan befolyásolja majd a klub sportszakmai lehetőségeit.

A szakértő úgy véli, hogy ha nem tudják stabilizálni helyzetüket, előbb-utóbb gondjaik lesznek a pénzügyi Fair Play teljesítésével is.

Két alapvető kritériuma van a FFP-nek, amely problémát okozhat a katalánoknak. Az egyik, hogy a klubnak nem lehetnek lejárt tartozásai futballistákkal vagy más sportszervezetekkel szemben.

A másik, hogy a klub nem köthet nagyobb összegeket, mint a bevételei. Itt meg van engedve egy 5 millió eurós eltérés, azonban ez a Barcelonánál jelenleg sokkal, de sokkal nagyobb.

Ezeket a szabályokat a Fair Play 3 éves intervallumban vizsgálja, így a Barcának van lehetősége a javításra, azonban ha ez nem sikerül nekik, megtilthatják a Bajnokok Ligája részvételüket.

Roca mindennek ellenére optimista, ugyanis hiába riasztóak a számok, a Barcelonának sok eszköze van arra, hogy a bevételeit növelje. Itt a legnyilvánvalóbb a játékoseladásokból származó jövedelem, illetve a bértömeg csökkentése. Rövid távon azonban itt is elég rossz a helyzet, ugyanis a vírus miatt a játékosok értéke bezuhant, illetve a többi csapat tisztában van azzal, hogy a Barcelona kiszolgáltatott helyzetben van.

Fotó: sportslawinstitute.com

Röviden Roca úgy véli, hogy a Barcelonának el kell engednie vezető szerepét a labdarúgásban és meg kell válnia legjobbjaitól, hogy a klub hosszútávon előnyt faraghasson. Ez egy hasonló csillaghullás lehet, mint amit az AC Milannál láttunk pár éve.

Forrás: sport.es
Borítókép: fifa.com

Leave a Reply