Spanyol focit elemezve – Exkluzív interjú Bognár Domokossal, akinek mindennapos a La Liga

 • Mesélj egy kicsit magadról kérlek, hogy kerültél a Spíler TV-hez?

“Még 2018. elején kezdtem el a TV2 Akadémia sportriporteri képzését annak reményében, hogy valamilyen módon közel maradok a sporthoz, illetve bekerülök a sportmédia világába. A legtöbb diák álma persze az, hogy kommentátor vagy tévés legyen, de nem gondoltam volna, hogy erre ilyen hamar esélyem nyílik. 2018. augusztusában indultak el a La Liga-közvetítések a Spíler TV-n, ahova kommentátort kerestek Farkas Norbi és Matuz Krisz mellett. Szerencsémre átmentem a rostán, onnantól kezdve nem volt megállás.”

 • Mik a terveid a jövőre nézve?

“Szeretném megvetni a lábam a szakmában, és a mostani munkámmal megalapozni azt, hogy a jövőben is a sportmédiában dolgozhassak, ameddig szeretem és bírom csinálni. A lehetőségek persze nem mindig az embertől függnek, úgyhogy a mostani egy egészen kivételes helyzet, spanyol és angol focival, és persze a Bajnokok Ligájával. Ha ez még így maradna évekig, az álomszerű lenne.”

 • Voltál már Spanyolországban, esetleg egy bajnokin?

“Sajnos még nem volt alkalmam, az országban sem jártam, de egyre jobban viszket a talpam. Remélem, a közeli jövőben adódik rá lehetőség.”

 • Melyik mérkőzést tekintenéd meg a legszívesebben?

“Ha szurkolók is lehetnek, akkor egy Sevilla-Betist. Akár a Pizjuánban, akár a Benito Villamarínban. Olyasfajta futballkedvelő vagyok, akinek nagyon sokat számít, hogy milyen a hangulat a helyszínen. A futball önmagában is szép, de szurkolókkal az igazi. Ha csak a mostani helyzetben mehetnék ki, akkor azért a Clasicót választanám.”

 • Hogyan készülsz egy-egy adásra? Mondhatjuk, hogy minden nap része az életednek a spanyol foci?

“Igen, ha napi szintű készülésről beszélünk, akkor a twitter-függőségemre hagyatkozom leginkább. A megbízható forrásokat külön kezelem ott is, amit ők ajánlanak a sajtóból, azt érdemes elolvasni, és persze a mérkőzések előtt mindig meg kell nézni a jól bevált lapokat, oldalakat. Az talán közismert, hogy Madridban az AS és a Marca a nyerő, Barcelonában pedig a Sport vagy a Mundo, de minden régiónak megvan a maga közkedvelt orgánuma.  Emellett a Liga mindig küld statisztikai csomagot az adott mérkőzésre, de azt is megszokja az ember, hogy hova érdemes látogatni az egyéb statisztikákért (pl. laligaennumeros.es, fbref.com) és hova a megbízható sztorikért (pl. El País vagy a fizetős verzióval is rendelkező, angol nyelvű The Spanish Football Podcast).”

 • Mit gondolsz a különböző bajnokságokról, a La Liga szerinted a legerősebb?

“Nem igazán szeretem ezt a fajta összehasonlítást, mert először azt kellene meghatároznunk, hogy mit is jelent a „legerősebb” ebben az esetben. Ha azt, hogy itt vannak a legerősebb csapatok a világon, azt a státuszt sajnos most vesztette el a Liga, 2007 után először nem sikerült csapatot adni a BL-elődöntőbe. Ha azt jelenti, hogy itt a legnagyobb a verseny a bajnoki címért, akkor sem, hiszen a pénzek elosztása egészen más irányt szabott, és csak a nagyokat emelte még magasabbra. Szerencsére ez most szép lassan változik, és újra közeledik egymáshoz a tabella eleje és a vége – pénzügyileg legalábbis ez a törekvés. Ha viszont a játékot nézzük, akkor lehetetlen megmondani, csak annyi bizonyos, hogy nem a La Liga a leglátványosabb. Az utóbbi két-három szezonra olyannyira lecsökkent a gólok száma a spanyol élvonalban, hogy a topligák közül az utolsó ebben a tekintetben, és ez bizony azért van, mert körülbelül a top ötön kívül nem nagyon merik felvállalni a támadófocit a csapatok, hiszen nincs fedezetük a megfelelő játékosok megvásárlására. Fő a biztonság, döntetlenekkel és egy-nullákkal igyekeznek bennmaradni az élvonalban, és amíg ez nem változik, addig a ligát sem nevezhetjük szerintem a világ legjobbjának.”

 • Elkerülhetetlen kérdés, de diplomatikus választ is elfogadunk. Van-e kedvenc csapatod illetve játékosod?

“Élnék a diplomatikus válasz lehetőségével, nem keresem magamnak a bajt, de amúgy is igaz, hogy ha az ember valóban ennyi csapatot követ, mert ez a munkája, akkor valamilyen szinten mindegyik a szívéhez nő. Az utóbbi két évben a játéka miatt a Real Sociedad meccseit szeretem leginkább nézni-közvetíteni, és most a kedvenc játékosom is ott játszik: Mikel Merinónak hívják.”

 • Ha egy szimpatikus kisebb csapatot kellene mondani, ki lenne az és miért?

“Na abból van néhány, de a Cádizt választom, mert korábban nem tudtam arról, hogy ennyire pozitív a megítélésük Spanyolországban. Alig várom, hogy szurkolókkal is lássuk őket újra, tényleg elképesztő pozitív az a hangulat, ami a várost és a klubot is övezi, és nem mellesleg egészen elképesztő taktikával tűnnek ki az elsőosztályban is.”

 • Valaha volt legjobb három játékos, aki szerepelt a La Ligában?

“Kettő hely foglalt, a harmadiknál Joaquín, Jesús Navas és Aritz Aduriz között vacillálok.”

Térjünk ki egy kicsit az aktuális témákra.

 • Mi a véleményed a Valencia körüli botrányokról?

“Botrányos. A Lim-családon kívül nagyjából három ember lehet a világon, aki nem a szurkolók oldalán van, de sajnos Valenciában tehetetlenek. Csak annyit tudok kívánni, hogy minél előbb jöjjön el a megtisztulás ideje, mert ha esetleg kiesnének a másodosztályba, azzal elképesztő lépéshátrányba kerülnének nem csak évekre, hanem inkább évtizedekre a nagyokhoz képest.”

 • Hogyan értékeled Unai Emery munkáját a Villarreal élén?

“Fél évvel az érkezése után még várnék a messzemenő következtetésekkel, az biztos, hogy stabilitás érkezett vele. A két vereség tizennyolc bajnokin kevesebb, mint amennyi a Realnak vagy a Barcának van. Ennek ellenére még azért meg tudnak illetődni kiscsapatok ellen is. Idén az lesz a kulcs, hogy eljutnak-e a BL-be, hiszen akkor jövőre jóval komolyabb gazdasági tényezővel számolhat Emery, és hátha addigra a támadójáték jó formája is állandósul.”

 • Az Atlético Madrid idén tényleg esélyes a bajnoki címre?

“Ez nem kérdés. Elképesztő, hogy milyen kevés gólt kapnak továbbra is, miközben a támadás kiválóan működik. Azt hihetnénk, hogy Costa kiválásával mindenképp szükség van egy támadóra Suarez mellé, pedig éppen ebben rejlik az idei Atléti ereje. Nem egydimenziós csapat. Van B- és C-megoldás is, sokoldalú a játék, mindenki hozzátesz, Correától kezdve, Kokén és Lemaron át egészen Hermosóig. Nem esélyes, hanem favorit.”

 • Ronald Koeman a megfelelő személy a Barcelona élére?

“Na, ezt nem tudom. Messi-ügyben nem ő volt a ludas, és úgy tűnik, a tanait befogadták a játékosok, de mintha a védekezés gyengébb lenne a korábbiaknál. Lehet, hogy csak Piqué kiválása miatt látom így, de az biztos, hogy ennyi egyéni hibával, és ennyi sérülttel a védelemben a Barcelona nem lehet bajnok. Amit az Atlétinél kiemeltem, hogy vannak opciók, az a Barcánál mintha hiányozna. Nem a rendszer, sokkal inkább a játékosok közötti aktuális megértés és játékkapcsolat az, ami előreviszi a csapatot, és nem látom, hogy Koemannal viharos változásoknak lehetnénk szemtanúi. De hogy ez miatta, esetleg Messi vagy a vezetés miatt van, nem tudom.”

 • Luis Suárez klubváltása más körülmények között árulás is lehetne, itt inkább a Barca szurkolók révén csalódás. Te mit gondolsz az elengedéséről?

“Messi legjobb barátja elment, ráadásul a látottak alapján lett volna helye a 4-2-3-1-ben, de pénzügyi okokból érthető az elengedése. Az, hogy éppen az Atléticónak adták el, szerintem már sokkal aggályosabb. Én biztosan beleírnám az ilyen szerződésekbe, hogy ha riválishoz megy, akkor egyéb feltételeknek is teljesülniük kell, mert így gyakorlatilag megnyeretik a bajnokságot egy bagóért továbbpasszolt játékossal. Suárez szempontjából pedig nyilván szomorú az uruguayi, de ha felemeli majd a bajnoki (és még ki tudja, milyen) trófeát a Wandában, inkább örömkönnyek lesznek a szemében, az biztos.”

 • Ki nyeri az elnökválaszt a Barcelonánál?

“Laporta, szinte biztosan. A Madridban elhelyezett plakátja után végképp.”

 • Sergio Ramos nélkül el tudod képzelni a Real Madridot?

“Igen, könnyedén. Egyszer tovább kell lépni, ahogyan a Barcelonánál is Messi esetében, és akkor előbb-utóbb valaki vezér lesz. Militaóban és Varane-ban ugyanúgy megvan a képesség, attól függetlenül is működhet jól az a védelem, hogy nem ott találjuk majd a Real vezérét.”

 • Karim Benzema egy klasszis? Kit tudnál elképzelni a jövőben a helyetteseként?

“Helyettesként és utódként is nehéz bárkit mondani, hiszen olyan sokoldalú csatárról beszélünk, aki bár pozíciója szerint kilences, mégis inkább „irányító centernek” nevezném, hiszen minden támadásból aktívan, passzokkal, beadásokkal, elfutásokkal, oldalra mozgással is kiveszi a részét. Nincs még egy ilyen csatár a világon, de nem is biztos, hogy ilyen kell a Realnak.”

 • Ansu Fati a Barcelona jövője?

“Igen, de nyilvánvalóan botorság lenne egy emberre jövőt építeni. Kiváló játékos, és semmiképp sem szabadna elengedni, bár manapság még ezt is elképzelhetőnek tartom a klub pénzügyi helyzetét látva. A Barcelona hagyományaiból adódóan a szurkolók mindig szeretnének olyan játékost látni a csapatban, akit sajátjukénak érezhetnek, és a mostani keretben alig találunk ilyet. Még Pedrit is a Las Palmasból szerződtették, így az első csapatból a fiatalok közül Minguezát és Puigot kivéve csak ő az, akit igazán a Masía növendékének tarthatnak.”

 • Lionel Messi távozik? Nélküle visszaesne a La Liga népszerűsége?

Ezt csak Lionel Messi tudja, sőt, valószínűleg még ő sem. Túl sok a tényező, és az ember érzései, döntései változnak. Térjünk vissza rá májusban. Annyi bizonyos, hogy 3 szezonnál több már nem nagyon van Messiben, és egyrészt ő is szeretne trófeát nyerni, másrészt a Barcának is fel kell készülnie a poszt-Messi korszakra. A liga népszerűsége biztosan visszaesne átmenetileg, de a mérkőzések új sztárokat szülnek, ettől nem kell félni. Csak az a gyanús, hogy akkorákat, mint Messi, a közeljövőben aligha fognak. Ezért kéne békében és boldogságban megnézni, ahogy Messi még néhány szezon erejéig varázsol Spanyolországban.

Borítókép: BognárDomokos/Instagram

Leave a Reply