Bonyodalom a népszavazás körül, Bartomeu mégis benyújthatja a lemondását?

A SPORT ma reggel főoldalán számolt be arról a helyzetről, amely jelenleg a Barcelona elnöksége ellen folyó bizalmatlansági indítvány és az azt követő szavazás körül folyik.

Spanyolországban is tombol a koronavírus, ezért az állam egész területére nézve szigorították az előírásokat, amely éjszakai kijárási tilalmat és veszélyállapotot jelent.

Ebben a helyzetben kell döntenie a népszavazás megtartásának jogi körülményeiről az FC Barcelona elnökségének. A katalán napilap értesülései szerint a katalán klub vezérigazgatója, Oscar Grau az intézkedések meghozatalát követően kapott egy levelet a sportért és testmozgásért felelős államtitkártól. Ebben az áll, hogy a szavazás megtartásának semmilyen jogi vagy egészségbiztonsági akadályát nem látják.

Az elnökség ezt felháborítónak és meghökkentőnek tartja, és erősen ellenzik, hogy a klub pártoló tagjai a kijárási tilalom ellenére elmehessenek szavazni. Ezt azzal indokolják, hogy a tagok közt sokan túl vannak 60. életévükön és a COVID19 miatt már több, mint 800 pártoló tag vesztette életét március óta.

Az elnökség a holnapi napon összeül, ahol jóváhagyják a 2020/21-es szezon költségvetését. A klubhoz közeli források szerint Josep Maria Bartomeu klubelnök nem tartja helyénvalónak, hogy a szavazás ilyen helyzetben megrendezésre kerüljön, ennek érdekében pedig akár arra is hajlandó lehet, hogy az elnökséggel karöltve benyújtsa lemondását.

Ez a pálfordulás annak köszönhető, hogy amennyiben a kormány nem tiltja meg a szavazás megtartását, annak dátumát holnap éjfélig ki kell írni. Ezzel a klubelnök utolsó mentsvára is elszáll, ebben a helyzetben pedig inkább tetszelegne megmentőként ahelyett, hogy hivatalos formában is fejet kelljen hajtania ellenlábasainak.

A klubelnökről egyébként pont a Ferencváros elleni BL-összecsapás előtt derült ki, hogy kapcsolatba került egy koronavírusos családtagjával, így azóta otthonában tartózkodik önkényes karanténban.

Forrás: sport.es
Borítókép: marca.com

Leave a Reply