Karim mindent megcsinál, és mindent jól csinál

Carlos Carpio, a Marca című spanyol napilap újságírójának személyes hangvételű írása a Real Madrid kilenceséről.

Karim Benzema az Espanyol ellen kihasználta azt művészi képességét, amivel igenis meg van áldva. Magát a háttérbe helyezve mindent elkövetett, hogy csapata sikeres legyen, ahogy azt tennie is kell egy ilyen nagy klubnál játszó futballistának. Amikor már úgy tűnt, hogy semmi esélye nem lesz megjátszani a labdát, egészen váratlant húzott és Casemirot hozta kihagyhatatlan helyzetbe. Az a Benzema, aki az idei szezonban 22 találtot jegyzett, ugyanaz a Benzema, akit a szakértők és elemzők folyamatosan kritizálnak, hogy csak azért van még Madridban, mert a Királyiak nem vesznek mellé egy hasonló kaliberű világsztárt.

Amikor visszaemlékszem ezekre a kritikákra nevetnem kell. Pontosan úgy kell nevetnem, ahogy tette azt Cristiano Ronaldo is, aki kilenc éven át hallgatta a Karim felé irányuló kritikákat. Ha valaki, akkor ő tökéletesen tisztában volt vele, hogy milyen játékos is volt alárendelve az ő karakterének és teljesítményének.

Ma Benzema senki alárendeltjeként nem játszik, aminek az az egyszerű oka, hogy nincs olyan játékos a madridiak keretében, aki megfelelne annak a szintnek. Még Eden Hazard sem rendelkezik ilyen potenciállal, pedig neki is volt ideje felvenni a francia támadó ritmusát és stílusát. Benzema a szezon folyamán számtalanszor bizonyította már, hogy képes igazi vezére lenni a csapatnak, de nem véletlenül áll a házi góllövőlista élén. Ő az a fajta játékos, aki csendben, töretlenül végzi a dolgát, de ha kell, messzemenően alárendeli magát a csapatnak, és tökéletesen tisztában van vele, hogy erre mikor van szükség.

Benzema egy olyan játékos, aki ha kell megindul a kapu irányába, tüzel és gólt lő, de ha kell akkor magára vonja a védők figyelmét, hogy valamelyik társa belépjen az ő területére, majd egy olyan álompasszt oszt ki, mint amit tegnap is láttunk tőle. Tökéletesen határozott. Karim mindent megcsinál, és mindent jól csinál.

Rengeteg vita volt már róla korábban is, hogy ő egy klasszikus kilences, vagy inkább egy gólra törő 10-es. De Benzema gyakorlatilag a kettő keveréke. Benzema szeret gólt lőni, de sokkal inkább azt szereti, ha sikeres a csapata. Olyan játékos aki élvezi a saját játékát, és élvezi ha azon keveseknek bizonyíthat, akik értik sokoldalúságát és valódi tehetségét. Olyan játékos, aki valósággal szárnyalt az elmúlt évtizedben.

Karim egyszer így jellemezte saját magát: „Azokért az emberekért játszom, akik értenek a labdarúgáshoz”. Benzema emellett jelenleg azért is játszik, hogy bajnoki címhez segítse csapatát. Amennyiben ez sikerül, nagybetűkkel kerül be a Real Madrid történelemkönyvébe.

Forrás: marca.com
Borítókép: marca.com

Hozzászólás